NAJNIŽE CIJENE U EVROPI STIŽU U SARAJEVO

    RYANAIR NAJAVA 5 NOVIH RUTA I PREKO 20 NEDJELJNIH LETOVA ZA SEZONU 2024.

    Ryanair, najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, danas (utorak, 28. novembar) je objavila da počinje sa radom u Sarajevu, isporučujući preko 20 sedmičnih letova na 5 uzbudljivih novih ruta, otvarajući preko 150 lokalnih radnih mjesta od ljeta ‘24.

    Sarajevo će od 24. aprila postati drugi bosanskohercegovački aerodrom u Ryanairovoj mreži, čime se dodatno povećava prisutnost Ryanaira u Bosni i Hercegovini. Ryanairovih 5 uzbudljivih novih linija nudit će direktne veze iz Sarajeva za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano. Ove nove rute Ljeto ‘24 dovest će do vrijednih dolaznih turističkih i poslovnih prilika u Sarajevo iz Belgije, Njemačke, Italije, Švedske i UK-a – istovremeno pružajući povezanost bosanskim građanima i posjetiteljima po najnižim cijenama u Evropi.

    Ryanairov potpuno novi raspored Sarajevsko ljeto ‘24 donosi:

    - 5 novih ruta - Brisel, Geteborg, London, Memmingen i Milano

    - Preko 20 letova sedmično za/iz Sarajeva

    - 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci

    - Preko 150 novih lokalnih poslova

    Ryanair je jedina velika evropska aviokompanija koja je značajno povećala promet nakon Covida, posebno na Balkanu, gdje su druge aviokompanije prestale rasti, skraćuju rute i smanjujući promet. Sljedeće godine Ryanair će narasti na 11 miliona putnika godišnje u regiji (+260% povećanje prometa u odnosu na prije Covid). Ovaj rast prometa upotpunjuje planove Ryanair-a da do 2034. godine naraste na 300 miliona putnika godišnje, jer preuzima isporuku dodatnih 400 aviona (uključujući 300 aviona Boeing MAX-10). Ryanair je jedina aviokompanija koja može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – što je ogromna suprotnost konkurentskim aviokompanijama koje nastavljaju otkazivati rute i smanjuju kapacitete.

    Kako bi proslavila Ryanairov dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine, aviokompanija je pokrenula trodnevnu rasprodaju sjedišta na svojih 5 novih linija za/iz Sarajeva po cijeni od 29,99 € u jednom smjeru, za putovanja od 24. aprila do 24. oktobra, koja se moraju rezervirati do 30. novembra, samo na Ryanairovoj aplikaciji/web stranici.

    Govoreći iz Sarajeva, Ryanairov glavni komercijalni direktor, Jason McGuinness, rekao je:

    “Kao najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, Ryanair sa zadovoljstvom objavljuje da donosimo najniže cijene karata u Evropi u Sarajevo s pokretanjem preko 20 nedjeljnih letova i 5 novih linija od ljeta ‘24. Ryanairove uzbudljive nove rute za/iz Sarajeva povezat će glavni grad Bosne i Hercegovine s ključnim tržištima, uključujući Belgiju, Njemačku, Italiju, Švedsku i UK - što će dovesti do značajnog rasta prometa i turizma zahvaljujući Ryanairovim nenadmašnim niskim cijenama aviokarata.

    Blisko smo sarađivali sa našim partnerima na Aerodromu Sarajevo, Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Turističkim savezom Kantona Sarajevo i Vladom FBiH na pokretanju ovih 5 novih ruta i nadamo se da ćemo ojačati ove odnose tokom vremena dok nastavljamo da radimo zajedno na pružanju daljeg dolaznog turizma, povezanosti i niskih cijena karata za Bosnu i Hercegovinu i njene građane/posjetioce.

    Predugo su saobraćaj na sarajevskom aerodromu kočile aviokompanije sa visokim cijenama kao što su Turkish, Austrian i Wizz. Ova era visokih cijena završava dolaskom Ryanairovih niskih cijena karata. Ryanair planira povećati svoju flotu na 800 aviona i promet na 300 miliona putnika u narednoj deceniji i vjerujemo da će Bosna i Hercegovina biti ključno tržište rasta za Ryanairove niske cijene karata.”

    Generalni direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić rekao je:

    “Rad, predanost i kontinuirani trud koji ulažemo u unapređenje kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim korisnicima rezultirali su pozitivnim rezultatima i ovakvim događajima. Naša vizija i misija, da budemo vodeći aerodrom u Bosni i Hercegovini koji je uporediv sa najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, svakim danom postaje sve realnija."

    Lično vjerujem da djela govore više od riječi i vjerujem u promociju Aerodroma kroz konkretne rezultate i uspješne projekte. Upravo je to zajednička nit koja povezuje članove Uprave Međunarodnog aerodroma Sarajevo i njegove zaposlenike, u njihovom nastojanju i predanom radu na ostvarenju naše zajedničke vizije.

    Danas želimo javnosti predstaviti primjer ovih rezultata. Ryanair sada uvodi direktne letove iz Sarajeva do 5 izuzetno atraktivnih evropskih destinacija. Ryanair povezuje Sarajevo sa Londonom, Briselom, Milanom, Geteborgom i Memingenom iu tom procesu pruža Bosni i Hercegovini još veće turističke mogućnosti.

    Uspješna realizacija ovog projekta rezultat je podrške Vlade Kantona Sarajevo sa Ministarstvom privrede i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, koje je raspisalo Javni poziv koji se fokusirao na stimulisanje pokretanja strateških ruta, s ciljem povećanja broja turista u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kao i podršku Vlade FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.”